بیماری گال: علائم و درمان
گال یک بیماری است که به شدت موجب خارش پوست میشود و میتواند از شخصی به شخص دیگر سرایت کند. دلیل بروز این بیماری هجوم کرمهای ریز و انگلی گال است. محل زندگی این کرمهای ریز درون سوراخهایی است که بر روی پوست ایجاد میکنند. این بیماری با تماس نزدیک پوست به پوست از مکانی به مکان دیگر سرایت میکند و به راحتی با مالیدن محلول حشرهکش به پوست درمان میشود. برای درمان این بیماری استفاده از دو روش درمانی مورد نیاز است، که هر کدام باید در هفتههای جداگانه انجام شوند.
فهرست مطالب
گال چیست؟
کرم گال، کرم بسیار کوچکی به نام مایت است که بدنی کرم رنگ، موهای ریز و زبری بر روی پشت و چهار جفت پا دارد. بیشتر علائم گال به دلیل واکنشی است که سیستم دفاعی بدن به بزاق دهان، تخم یا مدفوع این کرمها نشان میدهد. به عبارت دیگر این کهیرها و خارشها عمدتاً به سبب واکنشهای شبه آلرژیکی است که بدن نسبت به فعالیتهای این کرمها نشان میدهد، نه خود کرمها.
چگونه افراد به بیماری گال مبتلا میشوند؟
تنها زمانی افراد به این عارضه مبتلا میشوند که با فرد دیگری که به این بیماری مبتلا است تماس مستقیم پوست به پوست پیدا کنند. زیرا کرمهای گال قادر به پرش یا پرواز نیستند. احتمال میرود بسیاری از موارد ابتلا به گال به دلیل نگه داشتن طولانی مدت دست فرد مبتلا به این بیماری، رخ میدهد. دستها شایعترین نواحی هستند که اولین ابتلا از آنها شروع میشود. راه شایع دیگر برای ابتلا به بیماری گال، تماس مستقیم پوست با پوست هنگام آمیزش جنسی است. هنگام تماس پوست با پوست زمان متعارفی برای ابتلا شدن به این کرم، نیاز است. این زمان چیزی حدود 15 تا 20 دقیقه است. بنابراین بعید است که کسی با یک تماس کوتاه اتفاقی مثل دست دادن یا در آغوش گرفتن فرد مبتلا، به این بیماری مبتلا شود. البته کرمهای مربوط به برخی از بیماری دیگر میتوانند بسیار سریعتر از این، از فردی به فرد دیگر انتقال یابند.
علائم بیماری گال چیست؟
- خارش. خارش علامت اصلی بیماری گال است. این خارش اغلب شدید است و در ابتدا تمایل به ماندن در یک مکان (اغلب دستها) دارد، و سپس به جاهای دیگر بدن سرایت میکند. علائم بیماری گال معمولاً شبها و بعد از حمام با آب گرم بدتر میشود.
- حفره (لانه) کرمها. این حفرهها به شکل خطوطی ریز، تیره یا نقرهای رنگ با اندازهی 2 تا 10 میلیمتر بر روی پوست دیده میشوند. این حفرهها اغلب در پوستها آزاد بین انگشتان (پوست پرهای بین انگشتان)، در داخل سطح مچ و خود دست، توسط کرمهای گال به وجود میآیند.
- کهیر. کهیرها معمولاً بعد از شروع خارش به سرعت ظاهر میشوند. کهیر نوعی لکه و جوش برآمدهی پوستى است که میتواند در هر جایی از بدن ظاهر شود. کهیرها اغلب بر روی ران، بخشهایی از شکم و باسن، زیر بغلها و اطراف نوک پستان زنان دیده میشوند.
- خراش. خراش که به دلیل خارندن زیاد به وجود میآید میتواند باعث آسیبهای جزئی پوست شود. در برخی از موارد همین پوست آسیبدیده به میکروبها (باکتریها) آلوده میشود که خود این آلودگی نیز یک آلودگی ثانویه (ناشی از این بیماری) به حساب میآید.
- تشدید بیماری های پوستی که از قبل در پوست وجود داشتهاند. گال میتواند باعث بدتر شدن علائم دیگر بیماریهای پوستی شود، به ویژه بیماریهای خارشآور پوستی مثل اگزما، یا مشکلاتی مثل پسوریازیس.
چگونه میتوان بیماری گال را تشخیص داد؟
معمولاً گال را تنها میتوان با نگاه به کهیر و به صورت چشمی تشخیص داد. پزشکان ما در کلینیک فتاح در بیشتر موارد با توجه به ظاهر خاص کهیر گال، قادر به تشخیص آن هستند.
گاهی تفاوت قائل شدن بین کهیری که به وسیلهی گال ایجاد شده و کهیرهایی که توسط دیگر بیماریهای پوستی به وجود آمده، کار بسیار سختی است. به همین خاطر در این گونه موارد، مقداری از لایه پوست به منظور بررسی و آزمایش کرمهای پوستی در زیر میکروسکوپ و اطمینان یافتن از نوع بیماری، به آزمایشگاه فرستاده میشود.
درمان گال
کِرِم پرمترین
درمان معمول گال با کرم پرمترین. پرمترین حشرهکشی است که این کرمهای ریز مایت را میکشد. این درمان بهترین نتیجه را در درمان گال میدهد.
محلول مالاتیون
اگر به هر دلیلی نتوانیم از پرمترین استفاده کنیم، میتوان از جایگزین آن که محلولی به نام مایع مالاتیون است بهره برد. استعمال مجدد این محلول میتواند ما را، از کشته شدن همهی کرمها مطمئن سازد.
استحمام برای کاهش علائم
حمام روزانه با آب گرم ، شستشو با آب و صابون در درمان انگل گال موثر نخواهد بود و برای درمان آن حتماً باید از حشرهکشها استفاده کرد.
چرا در برخی از موارد درمان با شکست مواجه میشود؟
گاهی درمان اول جواب نمیدهد و درمانی دیگر و متفاوتی نیاز میشود. شایعترین دلایلی که باعث شکست درمان و بازگشت (عود مجدد) گال میشود، عبارتند از:
- عدم استعمال کرم یا محلول به صورت تجویز شده و به شکل صحیح
- درمان نشدن همزمان محلهای تماس پوستی با هم و بازگشت مجدد آلودگی
درمان خارش
بعد از درمان موفق باز هم خارش خواهید داشت و به طور عادی بعد از کشته شدن کرمها و درمان شدن دو تا سه هفته (و گاهی تا شش هفته) طول میکشد تا خارش شما به طور کامل از بین برود.
خارش احساس ناراحت کنندهای است که میتوان آن را با درمانهای موضعی مثل مالیدن داروهای موضعی (کرم یا محلول) به پوست و یا استفاده از داروهای خوراکی آن را کاهش داد.
- کرم یا محلول کروتامیتون ویژگیهای آرامش بخشی دارد و میتواند به تسکین خارش کمک کند. کروتامیتون را 2 تا 3 مرتبه در روز استفاده کنید (برای کودکان زیر 3 سال تنها روزی یک مرتبه استفاده شود).
- کرم هیدروکورتیزون. این کرم، یک کرم ملایم استروئیدی است که میتواند هر التهابی را کاهش دهد و به کم کردن خارش نیز کمک کند. این کرم را میتوانید از فروشگاههای مواد شیمیایی، و یا با داشتن نسخهی پزشکی، آن را از داروخانه تهیه نمایید. تا یک هفته، روزی یک یا دو مرتبه آن را بر روی محل مورد نظر بمالید.
- از داروی آنتیهیستامین که دارویی خواب آور است نیز میتوانید استفاده کنید. البته این دارو مستقیماً بر روی خارش تأثیر نمیگذارد، ولی اگر شبها مشکل خارش داشته باشید، میتواند به خواب شما (به ویژه برای کودکان) مؤثر واقع شود. این دارو را نباید خودسرانه مصرف کرد، و استفاده از آن حتماً باید زیر نظر مستقیم پزشک انجام شود.