درمان ژنیکوماستی (بزرگی سینه مردان) با عمل جراحی کوچککردن سینه آقایان
هدف از عمل جراحی ژنیکوماستی (یا کوچک کردن سینهی مردان) کاهش سایز سینه، برای مردانی است که از بزرگ بودن سینههای خود ناراضی یا خجالتزده هستند. روشهای کوچک کردن سینهی مردان شامل روش لیپوساکشن، جراحی و برش بافت غدهای اضافی و یا ترکیبی از هر دو روش (لیپوساکشن و خارج کردن بافت اضافی) است. در صورتی که جراحی ژنیکوماستی (یا کوچک کردن سینه) توسط یک جراح معتبر و باتجربه انجام شود، ظاهر بزرگ سینهها به نحو موثری بهبود پیدا خواهد کرد و یا به طور کلی از بین خواهد رفت.
فهرست مطالب
چه زمانی لازم است برای درمان ژنیکوماستی اقدام شود؟
- در صورتی که به خاطر بزرگ بودن سینههایتان از در آوردن لباستان در جمع خودداری میکنید یا مایل به شنا کردن در استخر، شرکت در فعالیتهای ورزشی یا تمرین در باشگاه نیستید.
- در صورتی که میخواهید فرم کلی بدن خود را بهبود دهید.
- در صورتی که به لحاظ روانی از بزرگ بودن سینههای خود رنج میبرید.
- در صورتی که میخواهید (با بهبود ظاهر خود) اعتماد به نفس خود در محیطهای اجتماعی را بهبود دهید.
درمان ژنیکوماستی
چگونه برای انجام عمل ژنیکوماستی آماده شوم؟
- تا دو هفته قبل از جراحی از گرفتن حمام آفتاب خودداری کنید.
- حداقل از 4 هفته قبل از جراحی، کشیدن سیگار و مصرف نیکوتین را ترک کنید.
- از دو هفته قبل از جراحی، مصرف داروهای حاوی آسپرین و کلیه داروهای رقیق کنندهی خون را متوقف کنید.
- رساندن آب کافی به بدن هم قبل از جراحی و هم بعد از جراحی (برای گذراندن دورهی ریکاوری به طور ایمن) بسیار مهم است.
- لازم است چند دست لباس راحت اماده کنید که طی 4 هفته بعد از جراحی آنها را بپوشید.
- در صورتی که موهای سینهی خود را میزنید، حداقل دو هفته قبل از جراحی و 6 هفته بعد از جراحی این کار را انجام ندهید.
جراحی ژنیکوماستی چگونه انجام میشود؟
هدف از جراحی ژنیکوماستی، بازیابی فرم و شکل طبیعی سینهی مردان و برطرف کردن دفورمیتیها و بدشکلیهای سینه، نوک سینه وهالهی دور نوک سینه است. گزینههای جراحی عبارتند از:
- لیپوساکشن
- برش دادن بافتهای اضافی (با جراحی)
- ترکیبی از هر دو روش بالا
لیپوساکشن اولتراسونیک. در سالهای اخیر، استفاده از روش لیپوساکشن اولتراسونیک موجب بهبود نتایج حاصل از جراحی ژنیکوماستی شده است. در هنگام استفاده از روش لیپوساکشن برای کاهش اندازه سینه، مقدار آسیب وارد شده به سیستم خونرسانی، آسیب دیدن سر سینه و ناحیه اطراف آن کمتر است. علاوه بر این، با استفاده از این تکنیک در مقایسه با عمل جراحی باز، عوارض کمتری پس از درمان در فرد مشاهده میشود. البته باید در نظر داشته باشید که اگر بزرگی سینه به خاطر چربی اضافه نباشد و به خطر وجود غدد داخل سینه باشد، در این موارد روش لیپوساکشن نمیتواند موثر باشد. به همین خاطر لازم است قبل از انجام عمل جراحی، بافت چربی و غدد سینه توسط پزشک بررسی شود. معمولا تعداد بسیار کمی از بیماران را میتوان به تنهایی با استفاده از روش لیپوساکشن، کاملا درمان کرد. بافت غدد داخل سینهای بسیار منسجمتر از بافت چربی است و بنابراین نمیتوان آنها را با لیپوساکشن استخراج کرد.
- روش جراحی برای جدا کردن غدد اضافی از داخل سینه: انتخاب تکنیک جراحی، به این بستگی دارد که پوست بیمار بعد از جراحی به خودی خودی جمع میشود یا نه و پزشک این مسئله را قبل از جراحی برسی میکند. معمولا در افراد جوانتر، پوست قابلیت ارتجاعی بیشتری دارد و بعد از جراحی به خوبی جمع میشود (و حالت افتاده و شل پیدا نمیکند).
- برش داخل هالهی سینه (تکنیک Webster). در این حالت در مرز هالهی نوک سینه و در قسمت نیمهی پایینی آن یک برش منحنی ایجاد میشود. طول این برش به آناتومی بدن بیمار بستگی دارد.
- تکنیک Pull-through: این روش کمترین از سایر روشها کم تهاجمیتر است و در آن تنها یک برش بسیار کوچک (در حدود 5 میلیمتر) در لبه یهالهی نوک سینه ایجاد میشود و از طریق این شکاف کوچک و با استفاده از لیپوساکشن، غدد داخل سینهای که زیرهالهی نوک سینه قرار دارند، بیرون کشیده میشوند. مهمترین مزیت این روش، کوچک بودن برش جراحی است. البته این روش تنها برای بیماران خاصی قابل اجرا است و پزشک باید کاندید مناسب این جراحی را به دقت انتخاب کند.
- برداشتن پوست: در صورتی که درجهی ژنیکوماستی بسیار شدید باشد، لازم است قسمتی از پوست سینه برداشته شود و احتمالا لازم است قسمت نوک سینه نیز جابهجا شود.
روش ترکیبی. در مواردیکه سینهها بزرگ هستند و قسمت نوک سینه بیشتر برآمده است، لازم است که عمل لیپوساکشن با عمل جراحی سینه ترکیب شود و غدد اضافی از درون سینه بیرون کشیده شوند.
جای زخم جراحی به چه شکلی خواهد بود؟
اثر زخم به جا مانده پس از جراحی ژنیکوماستی بستگی به مقدار بافت سینه و قابلیت ارتجاعی پوست بیمار دارد. اما معمولا حتی افرادی که سینههای بزرگتری دارند و به همین خاطر جای زخم بیشتری بر روی سینه آنها ایجاد میشود، از نتایج حاصل از درمان رضایت دارند. در این رابطه لازم است به نکات زیر توجه شود:
- اگر شما سینههای کوچک دارید که فقط از چربی تشکیل شده است، در این صورت جای زخم جراحی بسیار کوچک خواهد بود و اندازه آن فقط به مقداری است که برای وارد کردن لولههای لیپوساکشن کافی باشد.
- اگر شما سینههای بزرگ مثل سینههای زنانه دارید، در هر دو طرف سینههای شما برشهای بزرگتری ایجاد میشود، اما جراح سعی میکند این شکافها را در محل خطوط پوست پنهان کند.
- در صورتی که بافت سینه محکم باشد، معمولاً برش جراحی در زیرهالهی نوک سینه ایجاد میشود. .
- در صورتی که قسمتهالهی نوک سینه بیش از حد بزرگ باشد و لازم باشد این ناحیه نیز کوچک شود، در این صورت برش ایجاد شده، دور تا دورهالهی نوک سینه خواهد بود.
برای انجام لیپوساکشن برشهای کوچکی ایجاد میشوند که به سختی قابل رویت هستند و در نواحی اطراف سینه قرار دارند.
در صورتی که نیاز به انجام عمل جراحی باشد، برش مورد نیاز معمولاً در زیرهالهی نوک سینه ایجاد میشود.
مراقبتهای بعد از جراحی
به طورر کلی میتوانید انتظار داشته باشید که بعد از جراحی، در زخم جراحی شما لولههای مخصوص خروج مایعات (درناژ) قرار داده شده باشد، روی زخم جراحی شما پانسمان و بانداژ شده باشد و گن فشاری مخصوص به شما داده شود. 3 روز اول بعد از جراحی مهمترین زمان برای ریکاوری شما هستند.
بسیار مهم است که تمامی دستوالعملهای ویزهی مراقبت پس از جراحی را به دقت دنبال کنید.
- گن فشاری مخصوص بپوشید.
- به دقت مراقب لولههای مخصوص خروج مایعات از محل جراحی باشید.
- در صورتی که پزشک آنتیبیوتیک تجویز کرده است، آن را طبق دستور مصرف کنید.
- محدودیت فعالیتی که پزشک برای شما تعیین کرده رعایت کنید.
- شما باید در خانه باشید و کاملا استراحت کنید اما لزوما مجبور نیستید در تخت بخوابید.
- شما مجاز هستید که بنشینید، تلوزیون تماشا کنید یا در آشپزخانه و همراه دیگران غذا بخورید.
- شما باید تا چند روز از حرکت دادن شدید و ناگهانی شانههای خود، خوداری کنید.
- حرکت دادن بازوها از کنار بدن مجاز است، اما سعی کنید دستان خود را به صورت عمودی بالا نیاورید.
- برای دو تا سه هفته، از انجام دادن ورزشهای پرفشار خودداری کنید.
- تا شش هفته و خصوصا تا زمان برطرف شدن کامل کبودی و تورم سینهها، از قرار گرفتن در معرض اشعه مستقیم آفتاب و گرفتن حمام آفتاب خودداری کنید.
بهبودی
مدت زمان و چگونگی بهبودی شما بعد از جراحی به پیچیدگی جراحی و شرایط شما بستگی دارد. به طور متوسط، بیمارانی که به روش ترکیبی (لیپوساکشن و جراحی) درمان میشوند، میتوانند بعد از یک هفته به محل کار خود بازگردند. دورهی ریکاوری پس از جراحی ژنیکوماستی معمولا به راحتی سپری میشود.
تورم و کبودی بعد از جراحی عادی است. میزان کبودی در افراد مختلف، متفاوت است و ممکن است در برخی افراد بسیار خفیف و در برخی دیگر بسیار شدید باشد. میزان کبودی میتواند به ناحیه نوک سینهها محدود شود و یا در قفسه سینه و شکم نیز وجود داشته باشد. کبودی پس از جراحی معمولا ظرف دو تا سه هفته از بین میرود.
کاهش حس لامسه در سینهها. ممکن است متوجه شوید که در محل برشهای جراحی یا اطراف آن، احساس لامسهی شما کمتر شده است. این مشکل معمولا در بیمارانی مشاهده میشود که سینههای آنها بسیار بزرگ و در نتیجه میزان لیپوساکشن انجام شده در سینهی آنها زیاد بوده است. در اغلب موارد میزان کاهش حس لامسه قابل توجه نیست و این مشکل نهایتا ظرف یک سال برطرف میشود.
نتایج
در بیمارانی که پوست آنها قابلیت ارتجاعی خوبی ندارد و به خوبی جمع نمیشود (اغلب در افراد مسن)، ممکن است پوست سینه کمی شل و افتاده شود و یا چینهای روی پوست در محل سینهها بیشتر نمایان شود. اغلب این چین و چروکها تا 6 الی 12 ماه ماندگار هستند ولی بعد از این مدت به طور چشمگیری بهبود مییابند و حالت افتادگی پوست برطرف میشود.
پدیدهای که اغلب بعد از جراحی کوچک کردن سینه در مردان اتفاق میافتد این است که اندازهی هالهی نوک سینه بعد از جراحی کاهش پیدا میکند. قطرهالهی نوک سینه بین 10 تا 50 درصد نسبت به حالت اولیه خود کوچکتر میشود. این اتفاق خصوصا وقتی میافتد که مقادیر زیادی از بافت غدهای از داخل سینه برداشته میشود. ممکن است در حدود سه ماه طول بکشد که ورم سینهها کاملا برطرف شود و شما نتایج نهایی جراحی را ببینید.
تصاویر قبل و بعد از درمان
ماندگاری نتایج جراحی
در صورتی که وزن شما ثابت باقی بماند، نتایج جراحی ژنیکوماستی دائمی و همیشگی هستند. در صورتی که بزرگی سینههای شما به خاطر مصرف دارویی خاص یا استروئید بوده است، مصرف مجدد این داروها می تواند موجب بازگشت مجدد این مشکل شود.
هزینههای مربوطه
بزرگترین عاملی که بر هزینهی جراحی ژنیکوماستی تاثیر دارد، میزان بزرگ بودن سینههای بیمار و تکنیک مورد استفاده برای جراحی است.
خطرات و محدودیتهای جراحی
خوشبختانه، بروز عواض جانبی جدی بعد از جراحی ژنیکوماستی به ندرت اتفاق میافتد. در هر حال تمامی جراحیها با خطراتی همراه هستند. برخی از عوارض احتمالی تمامی جراحیها عبارتند از:
- هماتوم یا سروما (تجمع خون یا مایعات اضافی در زیر پوست که لازم است خارج شود)
- عفونت و خونریزی
- تغییر در حس لامسه
- به جا ماندن زخم جراحی
- واکنشهای آلرژیک
- آسیب به ساختارهای داخلی (در ناحیهی ای که جراحی انجام شده است)
